Składniki:
30 dag grochu łuskanego (lub więcej wg uznania, jak kto woli),
2 kostki rosołowe,
2 l wody,
serek śmietankowy topiony,
kiełbasa (dodaję na oko),
20-30 dag boczku,
przyprawy do smaku:
majeranek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Wodę zagotować, wrzucić rosołki. Jak rosołki się rozpuszczą, dodać groch (ja go wcześniej mimo wszystko zalewam wodą wieczorem dnia poprzedniego i zostawiam na noc, wtedy zupa szybciej się zrobi). Gdy groch chwilę się pogotuje (nie umiem określić ile, ale dłużej niż 5 min), dodać serek śmietankowy (najlepiej osobno w garnuszku rozmieszać go dokładnie z niewielką ilością bulionu z garnka, a potem wlać go do zupy) i nadal gotować.Boczek i kiełbasę podsmażyć i dodać do zupy, gdy groch juz zmięknie. Doprawić do smaku :)Ja robię tę zupę bez warzyw i innych dodatków, ale można dodać, co się lubi :)Życzę smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Siostra |