Składniki:
4 pomidory średniej wielkości (miejcie na wszelki wypadek jeszcze jeden),
feta (ta w opakowaniu, czyli 1 kostka),
bazylia (najlepiej i świeża, i w proszku),
śmietana 12% (połowa dużej).
Jak przyrządzić?
Najpierw wyjmuję fetę z opakowania (jeżeli ktoś woli fetę na wagę, to oczywiście taka może być, tylko musicie sprawdzić, ile ta w kartoniku waży, aby kupić odpowiednią ilość). Wrzucam do miski i widelcem ją rozcieram. Następnie dodaję śmietanę i łyżką mieszam i rozcieram grudki, aby wyszła jednolita masa. Następnie kroję pomidory w kostkę i wrzucam do miski. Mieszam. I teraz najważniejsze - bazylia... Ja daję 20 listków świeżej bazylii oraz ze 2-4 szczypty suszonej. Naprawdę postarajcie się mieć świeżą bazylię, bo jest wtedy smaczniejsze. No, teraz oczywiście dobrze mieszam i gotowe.
Jak podawać?
Z chlebem lub bułką. Jest jeszcze inny rodzaj podawania: nie kroimy pomidorów w kostkę, tylko w talarki (wzdłuż) i nie dodajemy do masy. Masę przyprawiamy bazylią. Teraz bierzemy duży talerz i naprzemiennie układamy pomidory z łyżką masy naokoło lub w innej kompozycji, np. na talarek pomidora nakładamy masę, a potem znowu przykrywamy pomidorem.Smacznego :)
Uwagi:
Jeśli wyszło wam za słone, powinniście dodać jeszcze jeden pomidor, jeśli nadal jest za słone, to dodajcie więcej bazylii... To zależy, jak kto woli, ja lubię, żeby było trochę słonawe, jeśli jest za gęste, to dodajcie śmietany...
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Autor | Amelia_n |