Składniki:
2 szklanki mąki,
2 żółtka,
1/2 kostki margaryny,
1/2 szklanki cukru kryształu,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 cukier waniliowy,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Wykładamy na formę do pieczenia. Do tego typu ciast używam małej blaszki. Piec w temperaturze około 200 stopni przez około 30 minut.
Potrzebne przybory:
stolnica, nóż, mała blaszka, piekarnik, małe głodomorki :-))
Uwagi:
Ciasto dobre z owocami takimi jak: śliwki węgierki, jabłka i wiśnie. Wtedy owoce wkładamy w środek. Ciasto na dole smarujemy białkiem i posypujemy cukrem - to samo robimy z górną warstwą. Nie muszę przypominać, że do węgierek i jabłek dodajemy cynamon, a do wiśni tylko cukier.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Asia |