Składniki:
5 matiasów, 2 średnie cebule, 1 słoiczek keczupu Kotlin, musztarda, 2 cytryny lub 1/2 szklanki octu, olej, pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczyć nieco ponad godzinę, a następnie zalać je w półmisku sokiem z cytryn lub octem rozrobionym z tą samą ilością wody i zostawić na 2-3 godziny. Cebule pokroić w niezbyt grube księżyce, zeszklić na oleju i wyłączyć, dodać keczup, przyprawy i wymieszać, odstawić do przestygnięcia.Gdy śledzie zrobią się już odpowiednio kwaśne, bierzemy np. słój i układamy składniki warstwami: trochę cebuli z keczupem, śledzie, na śledziu rozsmarowujemy musztardę i znowu keczup z cebulą itd. Do słoja można dolać odrobinę kwaśnej zalewy, w której moczyły się śledzie. Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Smacznego:)
Jak podawać?
Z pieczywem na śniadanie lub kolację albo też jako zakąskę.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | waldemarro |