Składniki:
1/2 makaronu (rurki), 4 główki brokułów (zimą dwa opakowania mrożonek), czerwona papryka, żółta papryka, zielona papryka, 3/4 szklanki oliwy z oliwek (może być olej), 6 ząbków czosnku (ja daję więcej), 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki natki pietruszki, 1/2 szklanki świeżo startego sera, sól/pieprz/maggi do smaku.
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy. Odcinamy różyczki brokułów i wrzucamy je na 2-4 min do gotującej się wody (czasami potrzeba więcej czasu). Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Obsmażamy ok. 3 minut. Dodajemy brokuły, bulion z kurczaka, sól/pieprz/maggi, gotujemy kolejne 2-4 minuty. Następnie dodajemy masło, makaron i gotujemy, aż składniki będą dobrze wymieszane. Przed podaniem posypujemy pietruszką i serem.
Jak podawać?
Podawać na ciepło:)
Uwagi:
Ja korzystam jedynie z maggi w tym przepisie i jest bardzo dobre. No i ser dodaję już w garnku, bo tak jest lepsza konsystencja.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | pandora_22 |