Składniki:
500 g mielonego mięsa (np. z cielęciny lub indyczego), 5 łyżek posiekanego koperku lub natki, 3 łyżki kaszy manny, jajko, 2 szkalnki bulionu z warzyw (z kostki), sól, pieprz.
Sos: 3 łyżki śmietany, 2 łyżki kaparów (niekoniecznie), łyżka masła, łyżka mąki, sok z cytryny, biały pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso wyrobić z kaszą, żółtkiem i 2 łyżkami koperku lub natki. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z ubitym za sztywną pianę białkiem. Z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść do wrzącego bulionu z warzyw. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ostudzonym wywarem (ok. szklanki). Zagotować. Wsypać resztę koperku. Doprawić śmietaną, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ewentualnie dodać kapary. Do sosu włożyć pulpety. Chwilę dusić. Podawać na ciepło.
Jak podawać?
Najlepsze z ziemnakami i kalafiorem ;)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | 312 kcal porcja |
Autor | kalipso |