Składniki:
2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 1,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, 5-6 kropli olejku rumowego, 5 średnich jabłek, garść rodzynek, kilka listków margaryny.
Jak przyrządzić?
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olejek, kakao, znów miksujemy. Ciasto wylewamy na małą blaszkę. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, wsypujemy na ciasto. Następnie wsypujemy sparzone wcześniej rodzynki. Górę posypujemy mąką wymieszaną z cukrem (ok. 5 łyżek mąki na 5 łyżek cukru) i za samym wierzchu układamy margarynę. Po rozpuszczeniu się w trakcie pieczenia z mąki, cukru i margaryny utworzy się kruszonka :)
Potrzebne przybory:
mała blaszka, miska, tarka, mikser
Uwagi:
Nie można zapomnieć o olejku rumowym (świetnie komponuje się z jabłkami i rodzynkami) i kruszonce - bo fajnie wygląda i poprawia smak. Bez nich to już nie jest to samo ciasto... :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Misia |