Składniki:
ok. 0,5 szkl. ryżu sypkiego, 1 szkl. mleka, 1 cukier wanilinowy, cynamon, rodzynki, ewentualnie skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe
Jak przyrządzić?
Wstawić mleko, wsypać ryż oraz cukier wanilinowy, gotować, aż ryż prawie całkowicie wchłonie mleko. Wtedy dodać rodzynki i inne bakalie oraz cynamon. Gotować, cały czas mieszając, by się nie przypaliło. Gdy mleko już wyparuje, deser gotowy.
Potrzebne przybory:
rondelek, łyżka do mieszania
Jak podawać?
Jak kto woli, ja preferuję w miseczce.
Uwagi:
Dobre na zimno i na ciepło.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | amber |