Składniki:
1 mała główka kapusty białej, mała cebula, jabłko (najlepiej z czerwoną skórką, aby był ładny kontrast), 1 łyżka soku z cytryny, 0,5 szklanki śmietany, sól, cukier, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Kapustę cieniutko poszatkować. Dodać drobno pokrojoną cebulę i jabłko starte wraz ze skórką (na największych oczkach tarki). Wszystko to wymieszać z solą i pieprzem (wg uznania).Następnie robimy sos: do śmietany dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soku z cytryny.Zalewamy kapustę sosem, mieszamy dokładnie i wstawiamy na 2 godz. do lodówki, aby surówka się "przegryzła" i aby kapusta zmiękła.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Hermiona |