Składniki:
2 paczki krakersów, 5 podwójnych paczek herbatników, 1 duże masło 400 g, 4 żółtka, 7 łyżek cukru, 1 litr mleka, 1 cukier wanilinowy mały, 7 łyżek mąki zwykłej, 7 łyżek mąki ziemniaczanej, wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Ubić. Resztę mleka zagotować i wlać powoli ubitą masę. Na wolnym ogniu gotować, szybko mieszając, aż łyżka stanie:) Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać masło i miksować na pianę około 20 min. Kłaść warstwami od spodu: herbatniki, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce.
Uwagi:
Ciasto jest na dużą blachę, kolejność warstw jest obojętna, tylko jak herbatniki są na spodzie, ciasto się nie kruszy. Ilość herbatników i krakersów może być inna, różna w zależności od gustu. Najlepsze następnego dnia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | noe |