Sum w kapuście - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

sum ok. 2 kg, kapusta kiszona 50 dag, słonina wędzona 5 dag, cebula 2 szt., czosnek 1 ząbek, olej sojowy do smażenia, dobra śmietana mała, 1 szklanka wywaru warzywnego, przyprawy: papryka słodka w proszku, pieprz czarny, kminek, sól, ziele angielskie 3 ziarna, liść laurowy 2 duże sztuki.

Jak przyrządzić?

Suma oczyścić i wyfiletować, (skórę zostawić na mięsie, ale dokładnie oczyścić ze śluzu). Posolić, popieprzyć.Kapustę opłukać i pokroić na mniejsze pasma.Słoninę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wrzucić na patelnię i zezłocić, wrzucić odsączoną kapustę i przesmażyć. Wszystko przełożyć do rondla, najlepiej płaskiego, żeliwnego, z ciężką pokrywką, dosypać pół łyżeczki kminku, posolić i popieprzyć, dodać wywar i dusić na wolnym ogniu do rozsądnej miękkości.Suma obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z wrzuconym doń ząbkiem czosnku.Przełożyć suma do rondla z kapustą i delikatnie go nią przykryć. Całość polać śmietaną i posypać obficie papryką. Jeżeli kapusta była miękka, trzymać pod pokrywką na małym ogniu 5 minut, żeby smaki się połączyły.

Potrzebne przybory:

Miło by było mieć żeliwny niewysoki rondel z ciężką pokrywką, ale może być każdy inny garnek.

Jak podawać?

Podawać na gorąco z ziemniakami z wody.

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi, może dodać do kapusty przecier pomidorowy, czosnek, suszone grzyby.Kminek może być zmielony.Sum może być mniejszy, ale lepiej kupić kawałek większego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt45 zł
Autorhermanoff

Sum w kapuście: Podobne przepisy

Sum w kapuście: wypróbuj również

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Surówka z kapusty - kolorowo i świątecznie

... Kolorowa surówka z kapusty to świetny dodatek do obiadu w pierwszy dzień świąt. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także doskonale się prezentuje, co w tym wyjątkowym czasie jest bardzo ważne. Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj. ...

dawno temu

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

Krokiety z kapustą i grzybami

... Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu ... białej kapusty2 jajka2/3 szklanki mąkipół ...

dawno temu

Zupa z kapusty włoskiej

... Masz już dość pomidorowej i ogórkowej? Chcesz stworzyć coś nowego? Przepis na zupę z kapusty włoskiej jest więc właśnie dla ciebie. Jeśli jeszcze nie wiesz jak smakuje gruszka z pieprzem cayenne, pora to zmienić. Zaskocz wszystkich nowym ...

dawno temu

Sałatka z czerwonej kapusty

... Sałatka z czerwonej kapusty z czerwonymi buraczkami wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możesz ją podawać na zimo – jako osobne danie lub na ciepło – jako dodatek do obiadu ... goździkolej do posmarowania rondla1. Przygotowane ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... , a zwłaszcza z przepisem na żeberka w kapuście. To idealna potrawa, która pozwoli nam bez szwanku przetrwać zimę. ... , a zwłaszcza z przepisem na żeberka w kapuście. To idealna potrawa, która pozwoli nam bez szwanku przetrwać zimę. Żeberka na ...

dawno temu

Surówka z białej kapusty

... zatroszczymy się także o nasze portfele, ponieważ samodzielne przyrządzenie surówki wcale nie musi wiązać się z dużym wydatkiem. Nie masz pojęcia, jaką surówkę przygotować do obiadu? Nie zwlekaj i zobacz, co możesz zrobić na bazie kapusty. ... , ...

dawno temu

Surówka z kiszonej kapusty - smaczny dodatek

... Surówka z kiszonej kapusty to zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw. Jest bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także potasu i żelaza, wapnia i błonnika. Te cenne mikroelementy ... marchewkijabłkocebulęsólpieprz3 łyżki olejuKrok ...

dawno temu

Od kapusty będziesz...

... Znacie to powiedzenie: Ślimak, ślimak pokaż rogi... Nie jest prawdziwe. Od kapusty nie utyjesz, wręcz przeciwnie. Powinnaś jeść ją częściej, ponieważ ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Choć ... wszyscy wiemy, że powoduje wzdęcia, mało kto ...

dawno temu

Klopsiki z kapustą - przepis na pyszny obiad

... Chcesz przygotować dzisiaj coś naprawdę pysznego? Zrób klopsy z kapustą. To danie nawet brzmi smakowicie. Klopsiki są podobne do kotletów mielonych, ale z odpowiednimi dodatkami, smakują o niebo ... lepiej. Orzeszki nerkowca, pieczony czosnek, ...

dawno temu

Powiązane Tematy