Składniki:
sum ok. 2 kg, kapusta kiszona 50 dag, słonina wędzona 5 dag, cebula 2 szt., czosnek 1 ząbek, olej sojowy do smażenia, dobra śmietana mała, 1 szklanka wywaru warzywnego, przyprawy: papryka słodka w proszku, pieprz czarny, kminek, sól, ziele angielskie 3 ziarna, liść laurowy 2 duże sztuki.
Jak przyrządzić?
Suma oczyścić i wyfiletować, (skórę zostawić na mięsie, ale dokładnie oczyścić ze śluzu). Posolić, popieprzyć.Kapustę opłukać i pokroić na mniejsze pasma.Słoninę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wrzucić na patelnię i zezłocić, wrzucić odsączoną kapustę i przesmażyć. Wszystko przełożyć do rondla, najlepiej płaskiego, żeliwnego, z ciężką pokrywką, dosypać pół łyżeczki kminku, posolić i popieprzyć, dodać wywar i dusić na wolnym ogniu do rozsądnej miękkości.Suma obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z wrzuconym doń ząbkiem czosnku.Przełożyć suma do rondla z kapustą i delikatnie go nią przykryć. Całość polać śmietaną i posypać obficie papryką. Jeżeli kapusta była miękka, trzymać pod pokrywką na małym ogniu 5 minut, żeby smaki się połączyły.
Potrzebne przybory:
Miło by było mieć żeliwny niewysoki rondel z ciężką pokrywką, ale może być każdy inny garnek.
Jak podawać?
Podawać na gorąco z ziemniakami z wody.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi, może dodać do kapusty przecier pomidorowy, czosnek, suszone grzyby.Kminek może być zmielony.Sum może być mniejszy, ale lepiej kupić kawałek większego.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 45 zł |
Autor | hermanoff |