Składniki:
1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag rozpuszczonej i ostudzonej margaryny, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1/2 olejku migdałowego
Jak przyrządzić?
Ubić jaja z cukrem do białości, następnie dodawać powoli 2 rodzaje mąki, wlewać margarynę i ubijać mikserem do wyczerpania składników. Pod koniec dodać 1/2 olejku migdałowego. Ciasto wlać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Do ciasta wkładać śliwki obtoczone mąką ziemniaczaną. Piec w temp. 180 stopni przez 30-40 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Dorota |