Składniki:
Duże opakowanie cannelloni, 15 dag sera w plastrach. Farsz: 4 papryki, 4 marchewki, 3 pietruszki, mały seler, 60 dag sparzonych i obranych ze skóry pomidorów, 4 ząbki czosnku, 4 cebule, 60 dag mięsa mielonego, sól, pieprz, oregano, bazylia, 2 kostki rosołowe, chili.
Sos: 5 łyżek masła, 5 łyżek mąki, 350 ml mleka, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Farsz: Zmielone warzywa dusić w 100 ml rosołu z 2 kostek. Dodać podsmażone mięso i pomidory. Przyprawić. Gotować do odparowania płynu (nabrania odpowiegnio gęstej konsystencji farszu), ewentualnie po 40 min gotowania przecedzić przez sitko.Sos: do roztopionego masła dodać mąkę i dokładnie wymieszać, nie zdejmując z ognia. Powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do zgęstnienia sosu. Zdjąć z ognia, dodać przecier, sól, pieprz i obfitą ilość gałki muszkatołowej.Przygotowanie: dno naczynia żaroodpornego posmarować sosem. Cannelloni nadziane farszem wykładać warstwami. Każdą warstwę polewać sosem i wykładać serem. Piec w temp. 250 st. C do 25 min.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | retsyM |