Składniki:
pierś kurczaka, włoszczyzna, mąka, jajka, masło, rydze, kostka rosołowa wołowa, śmietana, sól i pieprz, natka pietruszki do dekoracji
Jak przyrządzić?
Gotujemy wywar jak zwykły rosół na piersi kurczaka pokrojonej w kostkę.Na maśle rozgrzanym podsmażamy rydze posolone, najpierw puszczą taki gęsty sok, jednak dusimy je pod przykryciem, aż ten gęsty sok zamieni się w czyste masło (podobnie jak pieczarki).Przygotowujemy sobie kluski: mąka, woda, jajko, i sól (składniki w zależności od tego, ile robi się zupy i czy lubimy kluski).Jak wszystkie składniki w wywarze są już miękkie, dodajemy rydze razem z masełkiem, na którym się smażyły.Kiedy cała zupa się gotuje, wkładamy niewielkie kluseczki, doprawiamy do smaku, można wrzucić kostkę rosołową wołową, zabielamy śmietaną.Podajemy udekorowane niewielką ilością natki pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agnieszka G. |