Składniki:
30 dag ziemniaków,
1,5 szklanki mąki,
10 dag cukru,
10 dag masła,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50 dag jabłek,
3 łyżki marmolady,
sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować, zemleć i wyłożyć na stolnicę. Jabłka rozgotować z cynamonem, sokiem z cytryny i 5 łyżkami wody. Do letnich ziemniaków dodać mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i jajko. Całość dokładnie zagnieść i schłodzić w lodówce około pół godziny. 2/3 ciasta podpiec w piekarniku, następnie posmarować podpieczone ciasto marmoladą, ułożyć na tym jabłka i zetrzeć resztę ciasta na tarce. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze około 180 stopni.Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Autor | sylwusia |