Składniki:
0,5 kg mąki,
5 jajek,
kostka margaryny,
kopiasta łyżka smalcu,
2 łyżki kakao,
łyżka proszku do pieczenia,
1,5 szklanki cukru,
1 kg jabłek.
Jak przyrządzić?
Rozpuścić w garnuszku margarynę i smalec, ostudzić. Zagnieść ciasto z mąki, 5 żółtek, proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru i roztopionej letniej margaryny. Podzielić na trzy części.I część - rozłożyć na blasze, skubiąc ciasto na małe kawałki i położyć 1 kg startych jabłek.II część - ciasto wymieszać z kakao i skubać na jabłka. Na to wyłożyć pianę ubitą z 5 białek i szklanki cukru.III część - skubać ciasto na pianę.Upiec w piekarniku przez ok. 40 min.
Jak podawać?
Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mira |