Składniki:
Naleśniki:
1/2 l mleka,
1/2 l wody mineralnej gazowanej,
4 jajka,
ok. 2 szklanek mąki,
słonina, sól.
Nadzienie:
30 dag ugotowanej wołowiny,
30 dag ugotowanej wieprzowiny lub kurczaka,
2 suche bułki,
3 łyżki gęstej śmietany,
1 cebula,
pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Naleśniki:Wlać do naczynia mleko, wbić jaja, sól, mąkę, zmiksować. Ciasto powinno być na tym etapie gęste. Gestość regulujemy mąką ;). Do zmiksowanego ciasta dolewamy stopniowo wodę gazowaną, mieszając łyżką (nie miksujemy, bo nam bąbelki uciekną) do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Powinno swobodnie spływać z chochli, ale nie może być za rzadkie. Smarujemy rozgrzaną patelnię słoniną i smażymy. Zwykle pierwszy naleśnik ląduje w koszu, dalej jest OK.Farsz:Mięso zmielić wraz z namoczoną wcześniej w wodzie bułką i obsmażoną cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeżeli farsz jest za gęsty, można dolać odrobinę przegotowanej wody i ponownie wymieszać.Nałożyć farsz na naleśniki, złożyć w kopertę. Zawinięte naleśniki można podsmażyć na maśle, można też zanurzyć w reszcie ciasta naleśnikowego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |