Składniki:
1 duży kabaczek,
2 ząbki czosnku,
1 serek topiony,
pół szklanki mleka,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kabaczek obieramy, kroimy w dużą lub małą kostkę (i tak się rozgotuje), wrzucamy na rozgrzane masło, dolewamy szklankę wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości.Kiedy kabaczek jest już bardzo miękki, miksujemy na gładki krem i dodajemy: wyciśnięty czosnek, dość dużo pieprzu i soli.Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim serek topiony na gładką masę i dolewamy do kremu kabaczkowego. Całość chwilę gotujemy.
Jak podawać?
Można podawać z małymi grzankami.
Uwagi:
Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, pyszna zupa!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Kasia |