Składniki:
ok. 80 dag mięsa gulaszowego, 1 kg ziemniaków, 2 duże cebule, 1 jajo, bułka tarta do panierki
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić, razem z cebulą podsmażyć, a potem dolać wody. Zrobić zwykły gulasz, ale mięso pokroić w duże kawałki. Osobno ugotować ziemniaki w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaków obrać je i zmielić razem z mięsem z gulaszu. Sos zostawić, mielić tylko kawałki mięsa. Dodać jajo. Z gotowego farszu formować małe płaskie placuszki i obtoczyć w bułce. Przysmażyć na oleju z obydwu stron, lekko zarumienić. Poukładać na talerzu kilka placuszków i polać pozostałym sosem z gulaszu.
Jak podawać?
Podawać jako drugie danie i na ciepło. Nieźle smakuje razem z surówką z kapusty pekińskiej, ale to wedle uznania!
Uwagi:
Może być każdy rodzaj mięsa nadającego się na gulasz.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Autor | egon67 |