Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 1 szkl. cukru, 15 dag margaryny, 1/2 szkl. mąki zwykłej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto miodowe: 1/2 szkl. mąki zwykłej, 3/4 szkl. cukru, 15 dag margaryny, 2 łyżki miodu, 1 jajko, 1 łyżeczka sody. Krem: 1/2 l mleka, 3/4 kostki margaryny, 10 dag cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: ubić jajka z cukrem przez 15 minut, dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Piec 30 minut na pergaminie. Zrobić ze składników ciasto miodowe, podzielić na 2 części, piec osobno, także na pergaminie, aż się zarumienią. Kiedy ostygną placki, zrobić krem. Zagotować mleko z cukrem i margaryną. Rozmieszać mąki w zimnym mleku i zagotować. Do blachy włoyć ciasto miodowe, następnie wlać gorący krem, na to wyłożyć biszkopt, na to wlać resztę kremu i wyłożyć drugie ciasto miodowe. Polać polewą. Najlepiej jeść następnego dnia.
Uwagi:
Piekę to ciasto już 15 lat, zawsze wychodzi, to jest prawdziwy miodowiec. Przepis na dużą blachę 25 x 41 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | EDYTA |