Składniki:
3 jajka,
1 l mleka,
mąka (2-3 szkl.),
ok. pół szkl. cukru,
olejek waniliowy do smaku,
szczypta soli,
płaska łyżeczka sody
Jak przyrządzić?
Jajka rozbić z cukrem i solą. Dodawać stopniowo mleko i mąkę oraz sodę, na końcu olejek. Można mieszać mikserem lub ręcznie, jak kto woli :) Nie jestem pewna ilości mąki, ponieważ zawsze robię ciasto naleśnikowe "na oko", ale chyba każdy wie, że ciasto na naleśniki musi być w miarę rzadkie.Gdy mikstura jest gotowa, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Jak podawać?
Ja uwielbiam z nutellą lub z dżemem, generalnie na słodko.
Uwagi:
Może się wydawać, że to zupełnie zwyczajny przepis, ale soda daje ten efekt "gąbki". Naleśniki rosną w szybkim tempie i są puszyste (jakby tysiące małych bąbelków). Dodanie sody do ciasta odkryłam, będąc w Anglii, gdyż tam do naleśników używałam mąki "samorosnącej", która po prostu zawierała sodę. Naprawdę smakowite. Wszyscy się zachwycają!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Aneta |