Składniki:
- 4 pomidory duże,
- 4 garście ryżu białego,
- zielona pietruszka, 5 gałązek,
- czosnek,
- oliwa z oliwek 3-4 łyżki,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory umyć i odciąc górę w miejscu zagłebienia, po prostu musimy go otworzyc. Nastepnie łyzeczka delikatnie wydobywamy miąższ do miseczki z wszystkich pomidorów (starajmy sie nie przebic łyzeczka skóry pomidora).
Do wyjetego miąższu dodajemy ryz, czosnek uprzednio bardzo drobno posiekany razem z pietruszką (naprawdąe drobno - maja byc użyte tylko liście, nie twarde łodygi pietruszki). Następnie wszystko razem mieszamy, doprawiając sola, pieprzem, na końcu dodajemy oliwę i jeszcze raz dobrze mieszamy (jeżeli nie jest sie pewnym, można spróbować, czy jest odpowiednio doprawiony miąższ przed wsadzeniem go do pomidorów).
Kiedy nadzienie gotowe faszerujemy nim pomidory układamy na blachę i do piekarnika, wazne jest, aby co jakiś czas polewać pomidorem oliwa lub jeszcze lepiej miązszem, jesli pozostał.
Potrawa jest gotowa po około 30 minutach, trzeba jednak sprawdzać, czy ryż jest miękki. Wtedy będziemy pewni.
Jak podawać?
Najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | tamara |