Składniki:
- 5 jajek,
- 1 mała cebula,
- 1 mała lub 1/2 duzej papryki dowolnego koloru (najlepiej smakuje i wygląda czerwona),
- 10 dkg boczku wędzonego,
- 1 pomidor,
- kieliszek mleka,
- pieprz, sól i oczywiscie ostra papryka w proszku, najlepiej Chili pieprz cayenne (firmy Kamis),
- ciut oleju.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie rozpoczynamy od podsmażenia na patelni, z ciut rozgrzanego oleju, wędzonego boczku (pokrojonego w cienkie kwadraciki)i papryki pokrojonej w drobną kostkę. Kiedy składniki te bedą już lekko podsmażone dorzucamy na patelnię pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy na patelnię obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, posypujemy wszystko papryką ostrą w proszku(ilość zależna od gustu smaku i odwagi:)) i zasmażamy wszystko razem. W międzyczasie wbijamy do miseczki jajka, rozstrzepujemy je, dodajemy soli, pieprzu (według uznania)i odrobiny mleka. Gdy składniki na patelni są podsmażone wlewamy do nich jajka z miseczki. Wszystko razem smażymy cały czas mieszając. Jajecznica jest gotowa kiedy jajka zetną się tak jak lubimy najbardziej:). Smacznego.
Jak podawać?
Jak każdą jajecznicę. Bardzo dobrze smakuje z majonezem i ketchupem.
Uwagi:
Uważajcie abyście nie przesadzili z ostra papryką!:)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 18 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | AsiaJJ |