Sos paprykowo-pomidorowy

Przepis kulinarny

Składniki:

1 czerwona papryka, 3 pomidory, 1 cebula, 1 papryczka ostra, sól, cukier, pieprz, 1/2 kostki warzywnej (bulionowej), 2 łyżki oliwy, listki świeżej bazylii (niekoniecznie, ale warto)

Jak przyrządzić?

Cebulę pokroić drobno w kostkę i zeszklić na oliwie,dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, 1/2 koski bulionowej i dusić aż papryka lekko zmięknie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do papryki razem z b. drobno pokrojoną papryczką ostrą. Dusić jeszcze kilka minut. Przyprawić dodając nieco cukru, pieprzu i ewentualnie soli. Przed podaniem posypać listkami bazylii.

Potrzebne przybory:

patelnia, deska do krojenia, nóż

Jak podawać?

Podawać do placuszków z patisona, placków ziemniacznych, ryżu ugotowanego na sypko a także do pieczonych mięs.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćniska
AutorMaria

Sos paprykowo-pomidorowy: Podobne przepisy

Sos paprykowo-pomidorowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy