Składniki:
1 czerwona papryka, 3 pomidory, 1 cebula, 1 papryczka ostra, sól, cukier, pieprz, 1/2 kostki warzywnej (bulionowej), 2 łyżki oliwy, listki świeżej bazylii (niekoniecznie, ale warto)
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić drobno w kostkę i zeszklić na oliwie,dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, 1/2 koski bulionowej i dusić aż papryka lekko zmięknie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do papryki razem z b. drobno pokrojoną papryczką ostrą. Dusić jeszcze kilka minut. Przyprawić dodając nieco cukru, pieprzu i ewentualnie soli. Przed podaniem posypać listkami bazylii.
Potrzebne przybory:
patelnia, deska do krojenia, nóż
Jak podawać?
Podawać do placuszków z patisona, placków ziemniacznych, ryżu ugotowanego na sypko a także do pieczonych mięs.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Maria |