Składniki:
4 jajka,
2 szklanki maki,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia,
1/2 margaryny,
1/3 masła,
bakalie,
2 łyżeczki kakao.
Jak przyrządzić?
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, po czym dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, roztopiony, wystudzony tłuszcz i bakalie (ja najczęściej daję paczkę rodzynek, ale dobra jest także mieszanka keksowa). Wszystko dokładnie wymieszać. 2/3 ciasta wylać na 2 podłużne wąskie blachy (keksówki, ale te mniejsze), a resztę wymieszać z kakao. Na jasnym cieście kłaść łyżką kleksy ciemnego. Piec ok 50 min w 180 st C. Upieczone posypać cukrem pudrem albo polukrować.
Potrzebne przybory:
2 blachy keksówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Kasia |