Składniki:
Olej,
2 jajka,
3 łyżki mąki,
mleko,
szczypta soli,
szczypta cukru,
cukier, dżem do smaku, na omlet.
Jak przyrządzić?
Rozbić jajka. Do dwóch osobnych naczyń wlać żółtko i białko. Do białka wsypać szczyptę soli aby białko łatwiej się układało (choć ja robię to mikserem;). Zmiksować białko i tak powstaje piana. Do naczynia z żółtkiem dodać szczyptę cukru do smaku. Wsypać 3 łyżki mąki i trochę mleka (tyle, aż masa będzie średnio gęsta). Powstaje żółta masa, średnio gęsta, ale nie rzadka ani nie gęsta. W miarę. Masę połączyć z pianą. Mieszać równomiernie w 1 stronę gdyż wtedy nic sie nie rozwala. I tak powstało ciasto na omlet.
Potrzebne przybory:
Mikser bądź trzepaczka do piany.
Uwagi:
Nakładać łyżką ciasto na patelnię. Tak jak naleśniki, placki itp. Smażyć na małym ogniu, bo spiecze się nawierzchnia. Do smaku - jak to woli :) Posypać cukrem i dodać łyżkę dżemu truskawkowego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Autor | Mary. |