Składniki:
1 kg mąki, 6 zółtek, 2 śmietany wiejskie, 2-3 łyżki spirytusu, 3-4 kostki smalcu, cukier puder do posypania
Jak przyrządzić?
Z wymienionych składników zagnieść gładkie ciasto i obijać je solidnie wałkiem przez 30-40 minut aż stanie sie elastyczne i błyszczące. Zasada jest taka, że im dłużej się je "bije" tym nabiera więcej pęcherzykow powietrza i piękniej potem wygląda. Ciasto podzielić na części i rozwałkować bardzo cienko. Formować faworki i smażyć na głebokim tłuszczu. Przepis jest wypróbowany.
Uwagi:
Faworki robilam pierwszy raz w życiu i zrobiły prawdziwa furorę w rodzinie i u sąsiadow. Do "bicia "najlepiej zatrudnić dzieci. Radzą sobie z tym świetnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Asia |