Składniki:
Banany,
goździki,
czekolada - koniecznie gorzka,
alkohol - polecam; becherovke, może tez byc żubrówka, koniak, rum. Byle nie czysta wódka.
Jak przyrządzić?
W banany w skórce wbijamy w jednym rządku wzdłuż obok siebie goździki - tak w odstępie do 1 cm. Najlepiej zrobić to przynajmniej na 2 godziny przed grillowaniem. Ja osobiście robię je nawet dzien wcześniej i wsadzam do lodówki na noc. Nastepnie banany grilluję, aż będą brązowe (może też nawet wypływać sok z nakłutych goździkami miejsc). Banan w środku musi być mięciutki. Następnie rozcinamy skórkę z obu stron wzdłuż rządku z goździkami. Banana nadziewamy wzdłuż drobno posiekanymi cząstkami czekolady (która się rozpływa pod wpływem temperatury) i polewamy oczywiście wybranym alkoholem. Pychota!
Potrzebne przybory:
Grill, talerzyki, łyżeczki i ostry nozyk do nacięcia skórki banana.
Uwagi:
Żeby nie było, że niedobre - więc, banany koniecznie muszą być bardzo dojrzałe - byle nie popękane!Ostatnio robiłam z likierem cytrynowym, też pyszniutkie! I ważne - ze względu na to, że banan sam w sobie jest bardzo słodki, ważne jest, by użyć czekolady gorzkiej.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | ala |