Składniki:
1 opakowanie mrożonej ryby,
brokuły świeże lub mrożonki,
0,5 l śmietany kwaśnej 18%,
ser żółty - starty na tarce o grubych oczkach,
pół kostki masła,
kostka rosołowa,
pieprz, sól, "jarzynka",
sok z pół cytryny.
Jak przyrządzić?
Rybę rozmrozić, przyprawić solą, pieprzem, "jarzynką" oraz sokiem z cytryny - zostawić na ok. godzinę. W tym czasie obgotować grokuły w lekko osolonej wodzie - nie za długo, by się nie rozgotowały. Rozgrzać pietarnik do 150 stopni C, włożyć do piekarnika naczynie żaroodporne, następnie roztopić w nim pół kostki masła. Na rozgrzane masło kładziemy rybę i przykrywamy pokrywką - piec ok. 10-15 min. Następnie ściągamy pokrywkę z naczynia i na upieczoną rybę układamy brokuły. Śmietanę mieszamy z wcześniej rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody kostką rosołową i żółtym serem - tak przygotowany "sos" przelewamy do głębokiej patelni i podgrzewamy do zagotowania, nie gotować! Na koniec polewany gorącym "sosem" rybę z brokułami i zapiekamy bez przykrycia do momentu, gdy śmietana z serem zaczną się rumienić.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, głęboka patelnia.
Jak podawać?
Podawać ze świeżym pieczywem, ale równie wybornie smakuje podana sama :-)
Uwagi:
Powinna być to ryba w płatach bez ości, gatunek - wedle uznania.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia/wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Anik |