Składniki:
2 duże papryki,
1 laska kiełbasy (w kostkę),
3-4 cebule (w plastry z całej cebuli),
przecier pomidorowy,
1 puszka fasolki "flagolet" (w ziarnach - razem z wodą).
Jak przyrządzić?
Rozgrzać oliwę, poddusić na tym kiełbasę, cebulę i paprykę, ale krótko - żeby się zeszkliła i podgrzała. Wlać zawartość do szkła żaroodpornego, do tego całą puszkę fasolki - razem z wodą!, troszkę soli, pieprzu, przecier. Dolać 1 szklankę wody. Przykryć pokrywą i dusić na ogniu na płytce na gazie ok 45 min. Nie może byc za gęste.
Jak podawać?
Podawać w miseczkach, obok pieczywo. Pasuje do tego piwo lub wino wytrawne.
Uwagi:
Jest to oryginalny przepis na "lecho" przywieziony z Węgier. Nie dodajemy ŻADNYCH przypraw - brzmi strasznie ;) ale smakuje wyśmienicie!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | martencja |