Składniki:
1 cebula,
1 pomidor,
2-3 małe kabanosy,
ser biały (chudy lub pόltłusty, 20 deko będzie spoko),
pęczek pietruchy (ewentualnie rzeżuchy tudzież szczypioru),
5 jajek,
sól,
pieprz czerwony (koniecznie!),
oliwa z oliwek,
chleb,
maslo śmietankowe,
miód.
Jak przyrządzić?
Primo: Cebulę pociąć w talarki. Niech Bόg ma w swojej opiece śmiałkόw, ktόrzy niepomni ostrzeżeń zdecydują się na kostkę. Zwolennicy „kostki” mogą się wyżyć na pomodorze i kabanosku. Zieleninę posiekać bez zbędnych ceregieli.Secundo: Niewielką ilość oliwy z oliwek rozgrzać. Cebulkę wrzucić, posolić i zeszklić. Następnie dodać pomidor i kabanos, posypać czerwonym pieprzem. Szczypta dosłownie, bo może komuś buzię rozerwać, jak mu ręka drgnie.Tertio: Farsz rozmieścić rόwnomiernie na patelni. Pokruszyć ser, posypać pietruchą.Quatro: Rozbić jaja (jak na sadzone) w czterech kątach patelni i jedno na środku. Posolić odrobinę jajka, symbolicznie. Przykryć pokrywką i smażyć na omlet. Gdy zacznie przywierać, delikatnie rozrywać w duże kawałki, ale nie mieszać. Turek jest gotowy, gdy jaja się zetną.Masło pociąć w cieniutkie talarki, rozłożyć na osobnym talerzu. Obficie polać miodem. Chleb opiec w opiekaczu/tosterze. Turka zagryzać chlebem posmarowanym masłem z miodem.
Potrzebne przybory:
Patelnia, ingridienta, dobry humor.
Uwagi:
Ta unikalna receptura pamięta czasy Odsieczy Wiedeńskiej. Krόl Jan III Sobieski spożywał to codziennie na kolację i w ten sposόb udało mu się pokonać nieprzyjaciela. A tak naprawdę to moja przyjaciόłka Ewa upolowała jednego Turka i wydobyła z niego ten przepis (przypiekając mu stopy). TO JEST OKROPECZNIE PYSZNE.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Berbetek |