Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju.
Masa makowa: 30 dag maku (2 pełne szklanki maku suchego), ½ kostki margaryny, ½ szklanki cukru, 3 jajka, olejek migdałowy (kilka kropel), 10 dag rodzynek.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po 1 łyżce cukru i ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać na najwyższych obrotach. Następnie dodawać po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżki oleju i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub łyżką. Dużą blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec 20 minut. Po upieczeniu ostrożnie zdjąć ciasto z papieru i wystudzić. Sprawdzić, czy się zwinie, jeśli nie – można położyć na wilgotnej ściereczce.
Masa makowa:
Mak zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny. Odcedzić, zmielić 2 razy. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mak, sparzone rodzynki i olejek. Dokładnie wymieszać. Margarynę rozpuścić w rondelku. Do gorącej margaryny przekładać po łyżce masę makową, ciągle mieszając i trzymając na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia. Przesmażyć razem wszystko przez ok. 10 minut, uważając, żeby się nie przypaliło. Jeśli masa byłaby za słodka, można dodać trochę suchego, ciemnego kakao. Gorącą masę wyłożyć na zimny biszkopt i zwinąć roladę. Masy powinno być dużo na biszkopcie (nawet jeśli ucieka bokami), żeby po rozkrojeniu rolada była ładnie wypełniona masą.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia maku, mikser, miska oczywiście, łyżka itp.
Uwagi:
Mojemu mężowi to ciasto bardzo smakuje. Czekam na krytyczne uwagi czytelników/smakoszy. Zawsze można coś udoskonalić i czegoś nowego się dowiedzieć :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Autor | Panna Tulipanna |