Składniki:
- 8 jaj,
- cebula,
- papryka,
- pieczarki,
- 2 kiełbasy/parówki,
- olej roślinny.
Jak przyrządzić?
Najpierw wlewamy trochę oleju (nie za dużo) na patelnię i pokrywamy nim część boku patelni, żeby jajecznica się nie przypaliła i stawiamy patelnię na mały ogień. Potem wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Trochę mieszamy, a potem wrzucamy posiekane w kostkę pieczarki, paprykę i kiełbasy (nie trzeba tego robić równocześnie, ale w krótkim czasie), a potem wszystko trzeba pomieszać przez ok. 7 sekund. Potem wrzucamy jajka i mieszamy dotąd, aż jajecznica zrobi się gęsta, ale nie za gęsta. Trzeba przy tym uważać. Nie mieszajmy wszystkich żółtek od razu. Każde mieszajmy osobno i pokolei. Na koniec zostawmy dwa lub jedno żółtko, żeby jajecznica miała też odpowiedni "kolorek". Kiedy jajecznica będzie już odpowiednio gęsta, to wyłączamy gaz i dajemy ją na talerze.
Jak podawać?
Jajecznicę el' Pychotos a' la Stach można podawać z pietruszką.
Uwagi:
Ilość jajek jest uzależniona od liczby osób. Na jedną osobę przypadają zazwyczaj 2 lub 3 jajka. Nasz przepis jest dla 4 osób.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 4 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Stachu - Mistrz Kuchni |