Składniki:
- 3 szlanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 2-3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia,
- 5 żółtek,
- margaryna cała schłodzona,
- cukier waniliowy.
Masa kokosowa:
- 250g wiórków kokosowych,
- 500g śmietany 18%,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki.
Jak przyrządzić?
Składniki do masy kokosowej wkładamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.Z pozostałych składników zagniatamy ciasto kruche. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki, aby sie schłodziło. Pozostałe ciasto wykładamy na blaszke. Gdy masa ostygnie, ubijamy z białek sztywną pianę, dodając 5 łyżeczek cukru. Ubitą pianę przekładamy do rondelka i dokładnie mieszamy. Następnie masę kokosową wykładamy na ciasto. Pozostała część ciasta tarkujemy na grubej tarce. Pieczemy w piekarniku w 180stopniach ok 50 minut. SMACZNEGO!
Uwagi:
Kiedy ciasto podczas wykładania na blaszkę sie klei do rąk, można podsypać odrobiną mąki. Do masy kokosowej można dodać 3 łyżki kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | margolitka |