Sk艂adniki:
- 2 duze piersi indyka (moga byc 4 z kurczaka),
- przyprawy prowansalskie,
- olej,
- 0,5 l rosolu drobiowego (moze byc z kostki),
- male ziemniaki (cale),
- czosnek,
- pieprz,
- sol.
Jak przyrz膮dzi膰?
Mieso umyc, wysuszyc i troche nasmarowac czosnkiem, olej zmieszac z przyprawami,mieso wlozyc do oleju tak, aby bylo przykryte.Wlozyc do lodowki (najlepiej na noc lub chociaz 2 godz.).
"Wykapane" mieso przelozyc do brytwanki (wraz z tluszczem).
Piec do momentu zrumienienia miesa. co jakis czas podlewac rosolem.
Potrzebne przybory:
Brytwanka lub gruba blacha do ciasta, garnuszek na rosol + lyzka, widelec by sprawdzac mieso.
Jak podawa膰?
Ja zawsze wrzucam do miesa male ziemniaczki, ktore przesiakaja pysznym smakiem miesa, lub z ryzem.
Surowka do wyboru, moze byc ogorek.
Uwagi:
Najmniej oleju zuzyjesz, jesli mieso zostawisz na noc od razu w brytwance plasko je ukladajac.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednio du偶o |
Autor | gosia.z |