Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- 50g mąki pszennej np. tortowej,
- 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia.
Ser:
- 500-700 g białego sera (najlepszy taki już zmielony),
- 200 g cukru (ja daję trochę mniej - ale to rzecz gustu),
- 1 op. żelatyny (20g),
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
- mała puszka mandarynek,
- 3 jaja.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka - ubić. Wsypać mąki i proszek - najlepiej przesiane przez sitko i delikatnie wymieszać.Piec na blaszce ok.30-35 min. temp.ok.180 st.CBiszkopt ostudzić i przekroić.
Ser:
Białka ubić na sztywno z połową cukru (100g)Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody.Ser, resztę cukru, sok z mandarynek, żółtka, budynie - dokładnie wymieszać mikserem w garnku. Zagotować ciągle mieszając. Gorący ser wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z ubitymi na sztywno białkami i mandarynkami. Przełożyć serkiem biszkopt.
Wierzch ciasta można polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | jualb |