Składniki:
GIASTO: 8 jaj, czubata szklanka cukru pudru, 10 płaskich łyżek mąki, podwójny cukier waniliowy, szczypta soli.
KREM: kostka masła lub margaryny, 10 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek mleka, żółtko, cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć aż do uzyskania pulchnej, gładkiej masy. Następnie dodać przesianą mąkę i pianę ubitą z białek, ostrożnie wymieszać i wylać ciasto na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem lub folią. Piec w gorącym piekarniku około 30 min. Po ostygnięciu przekroić poziomo(najlepiej napiętą nitką), posmarować obie części kremem (zostawiając go ok. 1/3), ułożyć jedną na drugiej i zrolować ciasto. Pozostałym kremem posmarować roladę z wierzchu, posypać tartą czekoladą i widelcem narysować faliste linie przypominające korę. Ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować gałązkami świerka i oprószyć je cukrem pudrem, aby wyglądały jak ośnieżone (te gałązki).
KREM: Utrzeć masło z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym, a gdy krem będzie puszysty, dodać kakao rozpuszczone w mleku.
Uwagi:
Ciasto jest wyśmienite i najbardziej smakuje gdy piecze się je tylko na ten jeden dzień w roku...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | aga |