Składniki:
4 szklanki mąki, 1 margaryna (250 dag), 1 śmietana (250 dag 18%), 5 dag drożdży, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, dżem lub marmolada do nadzienia
Jak przyrządzić?
Mąke z margaryną zagnieść, drożdże rozkruszyć z cukrem pudrem, dodać smietanę, cukier waniliowy, wszystko połączyć i od razu wyrabiać ciasto. Ja robię ciasteczka w formie ruloników lub rogalików i nadziewam je dżemem i (wycina się podłużne prostokąty i zwija się) sklejam je za pomocą białka.
Potrzebne przybory:
Stolnica, nóż, pędzelek do smarowania
Jak podawać?
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Cysia |