Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka,
2 jajka,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 cebula,
3-4 ząbki czosnku (małe),
sól,
pieprz,
maggi lub sos sojowy,
zioła prowansalskie lub inne zioła suszone
Jak przyrządzić?
Jajka wbić do miski, dodać do nich oliwę i mąkę ziemniaczaną i wszystko ubić mikserem. Dodać posiekany lub wyciśnięty czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Wsypać 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich. Piersi umyć i pokroić w kostkę (niezbyt dużą), wrzucić do jajek. Najlepiej odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub na noc do lodówki.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser, deska, nóż, patelnia
Jak podawać?
Ja podaję kotleciki z ziemniaczkami i ogórkiem konserwowym. Dobre są również z czerwonymi buraczkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Izabela |