Składniki:
- konserwa rybna w oleju (makrela, śledź, szprot, tuńczyk ok. 200g z zalewą)
- 4 jajka
- 50g twarogu
- średnia cebula
- mały ogórek kiszony
- dwie czubate łyżki majonezu
- trzy łyżki pikantnego ketchupu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
1. Jajka ugotować na twardo, obrać i odstawić do przestygnięcia.
2. Cebulę i ogórka bardzo drobno posiekać, wsypać do miseczki i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić do "przegryzienia".
3. Majonez i ketchup wymieszać razem z solą i pieprzem.
4. Większość oleju odlać od ryby. Całość utrzeć z twarogiem na gładką masę.
5. Przestygnięte jajka drobno pokroić i połączyć ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać.
Jak podawać?
Pasta jest idealna jako składnik pysznych kanapek: do chleba, krakersów, bagietki. Smakuje również świetnie z ciastem naleśnikowym :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Gatka |