Składniki:
Puszka czerwonej fasoli, 2 czerwone pomidory, duża czerwona papryka (może być marynowana), 300 g mielonego mięsa (może być drobiowe), 2-3 małe cebule, szczypiorek, 100 ml wódki, olej
przyprawy: papryka ostra (chilli lub pieprz cayenne), pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać po czym pokroić w kosteczkę. Papryke wypatroszyć i pokroić również w kosteczkę. Cebula - obrać i kroimy w kosteczkę. Na patelnię nalać troszkę oleju i dodać cebulkę. Przygrzać aż cebulka się zeszkli, po czym dodać fasolkę czerwoną. Poddusić jakieś 5-10 minut, po czym dodać paprykę, pomidory i drobno posiekany szczypiorek. Dolać wódkę i poddusić kolejne 5 minut. Następnie podsypać większą ilością papryki ostrej i pieprzu (wedle uznania) i wymieszać wszystko. Podgrzewać na średnim ogniu aż zacznie wszystko powoli scalać w jedną masę i dodać mielone mięso. Wszystko spażyć i poddusić na patelni aż mięso dojdzie. Można jeszcze doprawić papryką.
Posolić i potrawa gotowa :)
Potrzebne przybory:
Patelnia, szpatułka drewniana, miseczki, olej lub oliwa, przyprawy
Jak podawać?
Podawać na małych miseczkach albo z białym pieczywem, albo z naleśnikami (normalnymi lub meksykańskimi)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | BladeRunner |