Ciasto z serem i kruszonką - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

CIASTO:- 125g masła lub margaryny do pieczenia,
- 1 jajo,
- 2 szkl. mąki,
- 75g cukru,
- 2 łyżki wody,
- szczypta soli.

MASA SEROWA:- 2 jaja,
- 100g cukru,
- 250g twarożku śmietankowego,
- cukier waniliowy,
- 100ml śmietany.

KRUSZONKA:- 60g masła,
- 70g cukru,
- mąki tyle, żeby kruszonka była nie za bardzo sypka,
- 1 kg soczystych jabłek.

Jak przyrządzić?

CIASTO - zagnieść ze wszystkich składników, wstawić do lodówki na pół godziny.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, przełożć do formy (28cm), nakłuć widelcem. Jabłka położyć na ciasto, układając promieniście, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180C, na 15 min.MASA SEROWA - jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser i śmietanę razem utrzeć. Masę rozsmarować na jabłkach i piec kolejne 15 min.

KRUSZONKA - składniki kruszonki wyrobić palcami i rozłożyć na masie serowej, piec 30 min. w temp. 175C

Uwagi:

Wykonanie ciasta jest trochę pracochłonne, ale efekt jest wyśmienity. SMACZNEGO!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
AutorEwa

Ciasto z serem i kruszonką: Podobne przepisy

Ciasto z serem i kruszonką: wypróbuj również

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... . W jaki sposób zrobić ciasto drożdżowe? Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe posypane słodką kruszonką. Zanim to jednak nastąpi, warto jest poznać składnik, któremu zawdzięczamy tak wyśmienity smak ...

dawno temu

Przepis na pizzę - neapolitańska, sycylijska czy capricciosa?

... , gdzie się jej nie serwuje. Ta typowa włoska potrawa należy do tzw. komfortowego jedzenia. Nawet jeśli ktoś nie jest wielkim fanem pizzy, od czasu do czasu przychodzi mu ochota na trójkątny kawałek z sosem pomidorowym i zapiekanym, ...

3 tygodnie temu

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

... niezwykle ciekawy smak, będący ciekawą odmianą kulinarną. Poświęć chwilę i przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się więcej na temat rabarbaru, a także nauczyć się piec ciasto z jego udziałem. ... pysznegociasta z rabarbarem. Zapoznając się ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Wśród ciast na świątecznym stole – pyszna drożdżówka

... . twarożek, czy budyń. Dla tych, którzy cenią w nim oszczędność środków, mogą udekorować je makiem, czy kruszonką, zaś do masy wpleść słodkie rodzynki, orzechy, migdały, czy kawałki czekolady. Ciasto ... to lubią chyba wszyscy, doceniając jego ...

dawno temu

Sernik bez sera

... nam nieskończone możliwości próbowania coraz to nowych potraw. Najprostszym sposobem na ich tworzenie jest udoskonalanie dobrze znanych dań. Z taką sytuacją mamy do czynienia, mówiąc także o ciastach ... . Kiedy chwilę się zastanowimy, to ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie nie tylko dań obiadowych ale także ciast. Jakie potrawy możemy przyrządzić, wykorzystując ser ricotta? ... Pyszny, lekko słonawy ser twarogowy z mleka koziego lub owczego to jeden z tych ...

dawno temu

Przepis na jabłecznik

... Pyszna szarlotka to ten rodzaj deseru, którego nie sposób sobie odmówić. Urzeka w nim miękkie ciasto, wilgotna masa jabłkowa i słodka kruszonka. Taki rarytas, choć kaloryczny, to jednak ma tę zaletę ... , że nie można go zjeść w nadmiarze, bo ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... Tradycyjny ser feta produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (5-10% mieszanki). Dzisiaj do jego produkcji używa się zazwyczaj pasteryzowanego mleka krowiego. Dobra ... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie ...

dawno temu

Jedz ser, będziesz zdrowszy !

... Żółty ser znamy wszyscy a niewielu jest ludzi, którzy sera nie lubią. Jak się jednak okazuje, ser żółty dobrze wpływa nie tylko na nasze podniebienie i nasz kulinarny apetyt, ale również na nasze ... Żółty serznamy wszyscy a niewielu jest ludzi, ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Ciasto bananowe

... Chociaż coraz częściej możemy spotkać potrawy łączące ciasta z warzywami, to jednak zazwyczaj do domowych wypieków dodajemy smaczne i zdrowe owoce. Takie klasyczne zestawienie świetnie sprawdza ... się w wielu sytuacjach. Ciasto drożdżowe ze ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... Impreza z desą serów to jednak ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... Twój maluch uwielbia piernika? Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe ciasto, które przypomina przysmak twojego dziecka. Choć marchew jako składnik ciasta zaskakuje, możesz być pewna, że brązowy ... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... wytrawnych potrawach, do których trzeba ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone. ... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale ...

dawno temu

Powiązane Tematy