Bruschetta - Przepis

Przepis kulinarny
Bruschetta Zobacz 5 zdjęć

To rodzaj włoskiej przekąski, przyrządzonej na bazie grzanki z dodatkami. Idealna na lunch lub przystawkę. Klasyczna bruschetta to grzanki z podstarzałego chleba z oliwą i pomidorami. Poniższy przepis to wersja luksusowa, oparta na świeżych ciabatkach. Najlepiej skorzystać z grilla, ale piekarnik też jest w porządku. W ostateczności może to być także zwykły toster lub opiekacz. Cała tajemnica to odpowiedni mariaż grzanki z czosnkiem.

Składniki:

2 duże ciabatty (lub 8 małych),
2 duże pomidory,
3 ząbki czosnku,
10 dag masła,
1 łyżeczka oliwy,
1 mała czerwona cebula,
kilka liści bazylii,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Masło ucieramy z roztartym czosnkiem i odstawiamy na przynajmniej kwadrans.

Obrane ze skóry pomidory kroimy w kostkę, cebulę dokładnie szatkujemy i całość mieszamy z oliwą.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Siekamy liście bazylii. Odstawiamy.

Tymczasem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Jeśli jest, włączmy opcję grillowania.

Ciabatki kroimy i wkładamy do piekarnika na 2 minuty.

Po wyjęciu szybko smarujemy niepodpieczoną stronę masłem z czosnkiem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 3 minuty.

Po wyjęciu bułek natychmiast nakładamy pulpę pomidorową, posypujemy bazylią i podajemy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt10 zł

Bruschetta: Podobne przepisy

Bruschetta: wypróbuj również

Przystawki na przyjęcie

... Wędzony łosoś, owoce mango, ser kozi, bruschetta to tylko niektóre ze smakowitych składników tworzących lekkie przystawki, które można podawać zarówno na początek wytwornego posiłku, jak i w formie pysznej przekąski. Oczywiście mogą to być ...

dawno temu

Przepisy na rybę

... . Bruschetta z sardynkami i pomidoremBruschetta już od dawna jest ulubioną formą przystawki dla wielu Polaków. Najczęściej przygotowujemy ją z serem (mozzarelą lub fetą), pomidorami i bazylią. Dzisiaj ...

dawno temu

Powiązane Tematy