To rodzaj włoskiej przekąski, przyrządzonej na bazie grzanki z dodatkami. Idealna na lunch lub przystawkę. Klasyczna bruschetta to grzanki z podstarzałego chleba z oliwą i pomidorami. Poniższy przepis to wersja luksusowa, oparta na świeżych ciabatkach. Najlepiej skorzystać z grilla, ale piekarnik też jest w porządku. W ostateczności może to być także zwykły toster lub opiekacz. Cała tajemnica to odpowiedni mariaż grzanki z czosnkiem.
Składniki:
2 duże ciabatty (lub 8 małych),
2 duże pomidory,
3 ząbki czosnku,
10 dag masła,
1 łyżeczka oliwy,
1 mała czerwona cebula,
kilka liści bazylii,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Masło ucieramy z roztartym czosnkiem i odstawiamy na przynajmniej kwadrans.
Obrane ze skóry pomidory kroimy w kostkę, cebulę dokładnie szatkujemy i całość mieszamy z oliwą.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Siekamy liście bazylii. Odstawiamy.
Tymczasem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Jeśli jest, włączmy opcję grillowania.
Ciabatki kroimy i wkładamy do piekarnika na 2 minuty.
Po wyjęciu szybko smarujemy niepodpieczoną stronę masłem z czosnkiem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 3 minuty.
Po wyjęciu bułek natychmiast nakładamy pulpę pomidorową, posypujemy bazylią i podajemy.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |