Bruschetta

Przepis kulinarny
Bruschetta Zobacz 5 zdjęć

To rodzaj włoskiej przekąski, przyrządzonej na bazie grzanki z dodatkami. Idealna na lunch lub przystawkę. Klasyczna bruschetta to grzanki z podstarzałego chleba z oliwą i pomidorami. Poniższy przepis to wersja luksusowa, oparta na świeżych ciabatkach. Najlepiej skorzystać z grilla, ale piekarnik też jest w porządku. W ostateczności może to być także zwykły toster lub opiekacz. Cała tajemnica to odpowiedni mariaż grzanki z czosnkiem.

Składniki:

2 duże ciabatty (lub 8 małych),
2 duże pomidory,
3 ząbki czosnku,
10 dag masła,
1 łyżeczka oliwy,
1 mała czerwona cebula,
kilka liści bazylii,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Masło ucieramy z roztartym czosnkiem i odstawiamy na przynajmniej kwadrans.

Obrane ze skóry pomidory kroimy w kostkę, cebulę dokładnie szatkujemy i całość mieszamy z oliwą.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Siekamy liście bazylii. Odstawiamy.

Tymczasem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Jeśli jest, włączmy opcję grillowania.

Ciabatki kroimy i wkładamy do piekarnika na 2 minuty.

Po wyjęciu szybko smarujemy niepodpieczoną stronę masłem z czosnkiem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 3 minuty.

Po wyjęciu bułek natychmiast nakładamy pulpę pomidorową, posypujemy bazylią i podajemy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt10 zł

Bruschetta: Podobne przepisy

Bruschetta: wypróbuj również

Powiązane Tematy