Składniki:
0,5 kg pieczarek,
3 cebule średnie,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
1 czubata łyżka masła,
1 czubata łyżka majeranku,
200 g śmietana kwaśna,
pieprz, sól do smaku,
1 opakowanie makaronu (muszle, świderki)
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować na mięko w osolonej wodzie i odstawić. Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na całości masła na jasno brązowo, dodać mąkę i przesmażyć. Wlać do garnka około 1,5 litra wody (może być wywar na 1 skrzydełku, lub bardzo delikatny bulion z kostki czy wegety), wrzucić majeranek i rozdrobnione pieczarki, gotować do miękości (około 10 min). Dodać przesmażoną cebulę, zagotować. Sól i pieprz do smaku. Dodać kwaśną śmietanę. Gotowe, smacznego.
Potrzebne przybory:
Garnek, tarka, patelnia
Jak podawać?
Zupę podaje się na gorąco z makaronem lub grzankami
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | 4 szt. po 0,5 litra |
Kaloryczność | niska |
Autor | Renia |