Składniki:
1 kg sera białego, jaj ile dusza zapragnie, im więcej, tym lepiej (ok. 7-10, może być mniej lub więcej), kostka masła, pół kostki margaryny, szklanka cukru brązowego lub mniej cukru pudru, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 2 paczki herbatników, zapach waniliowy (niekoniecznie). Dodatki: owoce świeże lub z puszki, masa makowa, wiórki kokosowe itp.
Jak przyrządzić?
Żółtka ukręcić z cukrem - można w kąpieli wodnej, wtedy jest bardziej puszyste. Do tego dodać masło, zapach i ser (w tym przepisie nie trzeba go 3-krotnie przekręcać przez maszynkę, bo i tak smakuje rewelacyjnie), do tego budynie w proszku. Do całości wmieszać ubite na sztywno białka z 4 jaj. Herbatniki zmiażdżyć, używając wałka i torebki foliowej, wymieszać z miękką margaryną. Wyłożyć tą "papką" wysmarowaną masłem tortownicę. Na to wyłożyć masę i... do piekarnika. Piec w 180 stopniach ok. godziny. Po półgodzinie sprawdzić, czy wierzch nie jest zbyt zrumieniony. Jeśli jest, przykryć folią aluminiową. Kiedy wierzchnia skórka jest rumiana i popękana, wyłączyć piekarnik, zostawiając ciasto w środku na jakies 30-40 minut. Ja zostawiam do całkowitego oziębienia, a później wkładam do lodówki przykryty, żeby nie "złapał" obcych zapachów. Najlepszy po 2-3 dniach, schłodzony, z bitą śmietaną i posypany pudrem.Jeśli opadnie, to nic.
Potrzebne przybory:
mikser ręczny, miski i miseczki, forma tortowa
Jak podawać?
Z cukrem pudrem, bitą śmietaną, syropami.
Uwagi:
Masę można dowolnie przekładać: świeżymi owocami lub z puszki, obtoczonymi w cukrze pudrze, aby nie opadły; masą makową; kokosem, który możemy też wymieszać z masą, karmelem (mleko skondensowane z puszki gotowane przez 3 godz.) lub czym kto chce... i tak będzie pyszne!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | groszek |