Składniki:
1 okrągły biszkopt (daję gotowy spód tortowy), 5 kg kwaśnych jabłek, 125 g cukru, 1 budyń waniliowy, 125 ml wody, 150 g masła, 200 g śmietany 30%, 2 łyżki płatków czekoladowych lub pół tabliczki czekolady.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Do garnka włożyć jabłka, dodać wodę, budyń (nie gotować budyniu), cukier i gotować na małym ogniu ok. 30 minut od zagotowania. Cały czas mieszać. Masło pokroić w kostkę i dodać do gotującej się masy jabłkowej. Kiedy się rozpuści, gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia, żeby przestygło. Gotowy spód tortowy włożyć do tortownicy, na to rozłożyć jabłka i włożyć do lodówki na 2 godz. Ubić śmietanę, wyłożyć na jabłka, posypać płatkami czekoladowymi.
Potrzebne przybory:
tarka, garnek, tortownica
Uwagi:
Daję gotowy spód tortowy, bo nie zawsze wychodzi mi biszkopt. Tak jest szybciej i taniej. Do śmietany można dodać Śmietan-fix.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | anilewe |