Składniki:
4 jajka, 0,5 szklanki drobnego cukru, 1 cukier waniliowy, 2 serki mascarpone po 250 g, paczka biszkoptów, filiżanka kawy z dużą ilością amaretto lub rumu, 3 łyżeczki żelatyny.
Jak przyrządzić?
Najpierw robimy kawę i żelatynę zalewamy gorącą wodą (ok. 1/4 szkl.). Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy z cukrem na białą masę, dodajemy serki, dalej miksując, i ostudzoną żelatynę. Pianę ubijamy na sztywno i dodajemy, delikatnie mieszając. Biszkopty (używałam okrągłych) nasączamy kawą z alkoholem i układamy na spodzie blachy (ok. 24 cm średnicy). Wylewamy połowę masy, znów biszkopty i resztę masy. Posypujemy kakao lub czekoladowym cappuccino i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godz.
Uwagi:
Przepis może wydawać się trudny, ale jest to najszybsze i najłatwiejsze ciasto, jakie do tej pory robiłam. Jedyny minus to że trzeba długo czekać na skonsumowanie. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | agnieszka |