Składniki:
6 jajek, 3/4 kostki dobrego miękkiego masła, szklanka cukru pudru, szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, esencja/aromat waniliowy, 1/2 szklanki rodzynek (moczonych przez noc w alkoholu), 4 łyżki skórek z cytryny i pomarańczy (może być kandyzowana, jak również po prostu otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy), alkohol, którego używaliśmy do moczenia rodzynek około 1/3 szklanki, olej do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Masło ucieramy na puch. Jeśli będzie już dobrze roztarte, dodajemy na zmianę po jednym żółtku i po łyżce cukru pudru aż do wykorzystania składników. Dodajemy alkohol, esencję waniliową, nadal ucieramy. Dodajemy bakalie i mieszamy. W międzyczasie ubijamy białka na szytwno w oddzielnym naczyniu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z masła i bakalii, mieszamy bardzo dokładnie. Następnie do tej masy dodajemy stopniowo białka, bardzo delikatnie mieszając, aż masa będzie gładka i puszysta. Wlewamy całość do wysmarowanej formy i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy wykałaczką/zapałką, czy się upiekło. Wykładamy na drewnianą deskę, czekamy, aż wystygnie. Można polukrować, oblać czekoladą, udekorować według uznania. Smacznego!
Potrzebne przybory:
2 miski, rózga, 2 szklanki, łyżka, forma na babkę
Uwagi:
Bardzo ważne, aby użyć szklanek o tej samej pojemności. Jeśli chodzi o alkohol, to ja użyłam likieru pomarańczowego, ale może też być zwykła wódka, co jest pod ręką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Madziulkast |