Składniki:
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag), 5 czubatych łyżek cukru (10 dag), 5 czubatych łyżek mąki (10 dag), 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (6 dag), 2 jajka, 1 torebka cukru waniliowego, 6-7 pomarańczy, otarta skórka z jednej pomarańczy, 2-3 łyżki marmolady pomarańczowej (lub morelowej), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, cukier puder do posypania, tłuszcz do formy.
Jak przyrządzić?
Utrzeć tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym, otartą skórką z pomarańczy i szczyptą soli na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo wbijać jajka. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.Sparzyć wrzątkiem pomarańcze. Obrać ze skórki, tak aby biały nalot został całkowicie usunięty. Pokroić owoce na grube plastry. Wyłożyć pergaminem tortownicę o średnicy około 26 cm, nasmarować odrobiną tłuszczu. Układać warstwami na dnie plasterki pomarańczy. Wypełnić tortownicę ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze około 200 st. C. Jeśli nie chcemy, aby ciasto za bardzo się zrumieniło, należy na 10 min przed końcem pieczenia przykryć je pergaminem. Pozostawić upieczony placek 20 min w formie, wyjąć na talerz, tak aby owoce znalazły się na górze. Usunąć pergamin. Posmarować ciasto podgrzaną w rondelku, a następnie przetartą przez sitko konfiturą. Zapiekać w piekarniku jeszcze 5-7 min, aż wierzch ściemnieje. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Sposób wyciągania: otworzyć tortownicę, okroić nożem brzegi, delikatnie położyć talerz na ciasto, zsunąć ciasto na rekawicę i trzymając oburącz, odwrócić talerz na blat.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Autor | superjusta |