Składniki:
100 g wiórków kokosowych, 400 ml śmietany kremówki, 200 ml śmietany 18%, opakowanie żelatyny w proszku (20 g), 100 g cukru, 4 żółtka, 2 białka, nakrętka rumu, łyżeczka soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Połowę wiórków kokosowych ugotować w śmietanie 18%, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno, białka tak samo, żółtka utrzeć na gęstą masę z cukrem - można mikserem. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. I teraz tak: do masy cukrowo-żółtkowej powoli dodawać ubitą na sztywno kremówkę, delikatnie mieszać, kolejno dodawać gorące mleczko kokosowe, które powstało z ugotowania kokosu w śmietanie, następnie rum i sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę, bardzo delikatnie dodać ubite białka i na koniec resztę wiórków kokosowych. Rozlać do salaterek lub kieliszków, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Potrzebne przybory:
miski, jedna duża na połączenie wszystkich składników, rondelek, mikser, salaterki
Jak podawać?
Najładniej w kieliszkach, posypany migdałami.
Uwagi:
Wiórki można zmielić w elektrycznym młynku, wtedy mus będzie bardziej jednolity i delikatny, wszystko dobrze wymieszać. Jeśli żelatyna nie będzie się chciała dobrze rozpuścić, to nie używać jej, bo cały mus diabli wezmą, trzeba użyć dobrej żelatyny. Mleczko kokosowe i żelatynę można dodawać ciepłe, nie trzeba czekać, aż wystygną. Poza tym niebo w gębie! Nic tak nie powala jak ten deser! No, może poza tiramisu;-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Autor | Linde-lu |